Graviola to cudowna roślina, która oferuje wiele prozdrowotnych działań

graviola

Graviola to owoc, który jest bardzo szeroko znany, używany i doceniany w Ameryce Południowej oraz Ameryce Środkowej. Jest to wiecznie zielone drzewo i dobroczynne właściwości mają nie tylko owoce gravioli z tego drzewa, ale też na przykład kora czy korzenie. W medycynie ludowej graviola jest stosowana już od tysięcy lat, jednak dopiero kilkadziesiąt lat temu jej wspaniałe właściwości zostały potwierdzone naukowo.

Z takich podstawowych i często spotykanych chorób, szczególnie w krajach mniej rozwiniętych, graviola pomaga między innymi na biegunkę, pasożyty, reumatyzm, wysokie ciśnienie i wiele innych problemów zdrowotnych. Roślina ta oraz jej owoce mają także działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe, poza tym działają świetnie na problemy z różnymi narządami, jak na przykład problemy z wątrobą czy żołądkiem. Prawdziwym hitem jest jednak to, że według badań graviola działa przeciwnowotworowo, a niektórzy twierdzą nawet, że sporo lepiej niż chemioterapia. Składniki aktywne zawarte w owocach potrafią bowiem walczyć aż z dwunastoma typami nowotworów, w tym także z typami złośliwymi i opornymi na inne metody leczenia. Szczególnie popularną wersją tego owocu do spożywania bezpośredniego jest graviola pulpa, czyli gęsty sok wraz z miąższem.

Oprócz wspaniałych właściwości odżywczych ma także w sobie bardzo dużo witamin i minerałów. Polecane jest jego rozcieńczanie, na przykład z wodą, jogurtem albo mlekiem. Taką pulpę można bez większego problemu kupić w internecie albo na portalach aukcyjnych, albo na stronach firm, które zajmują się sprowadzaniem tego specyfiku bezpośrednio z Ameryki Łacińskiej.