Cukierki świąteczne – zaprojektuj papierek
Boże narodzenie to czas, kiedy możemy sobie pozwolić na chwilkę zapomnienia. Sklepy aż pękają w szwach od różnorodnych świątecznych łakoci: czekoladowych mikołajków, cukrowych bombek, piernikowych choinek. Jenak słodycze na boże narodzenie możemy również przygotować sami w domu. To nic trudnego.
Takie domowe słodkości sprawdzą się świetnie jako prezent dla najbliższych. Z pewnością paczuszka domowych wyrobów sprawi obdarowanemu o wiele więcej przyjemności niż kupny podarek. Przepisów na cukierki świąteczne jest wiele. Najprostsze będą oczywiście słodkie, ciągnące się krówki. Wykonamy je z łatwością z zaledwie trzech składników.
Na początek potrzebny będzie domowy karmel. Szklankę cukru umieszczamy w rondlu o grubym dnie i dodajemy łyżkę zimnej wody. Podgrzewamy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Masa będzie miała bardzo wysoką temperaturę, dlatego należy obchodzić się w nią ostrożnie i trzymać z dala od najmłodszych. Kiedy karmel nabierze złocistego koloru wlewamy do niego powoli szklankę śmietanki kremówki. Cukier na początek zacznie się zbrylać, ale po paru minutach masa zacznie ładnie gęstnieć. Trzeba ją doprowadzić do konsystencji gęstego i kleistego toffi. A następnie przelać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy całość zastygnie, można pokroić krówki w równą, zgrabną kostkę i pozawijać w ozdobne złotka lub papierki.
To oczywiście wersja najbardziej podstawowa. Nasze cukierki można wzbogacić o dodatkowe aromaty np. wanilie, czekoladę itd. Zanim masa zupełnie stężeje można ja też posypać grubą solą lub siekanymi orzechami.